Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Αγαπώ Το Θεό ...

...

... σημαίνει ὅτι :
Ἀρνοῦμαι τό θέλημά μου κάθε στιγμή καί ἀναζητῶ τό δικό Του.
Ἀρνοῦμαι τή φιλαυτία μου καί τά πάθη μου καί τηρῶ τίς ἐντολές Του.
Ἀρνοῦμαι τήν καλοπέραση πού τρέφει τά πάθη καί κάνω ἄσκηση, νηστεύω, κακοπαθῶ γιά χάρη τοῦ Κυρίου.
Ἀρνοῦμαι τόν ἐγωισμό, τήν οἴηση, τήν ὑπερηφάνεια πού συνιστοῦν τό εὔκρατο κλίμα ὅλων τῶν ἁμαρτιῶν καί τῶν παθῶν.
Ἐγκολπώνομαι τήν ταπείνωση, τήν ταπεινοφροσύνη στούς λογισμούς, τήν εὐτέλεια σ’ ὅλες μου τίς κτήσεις, τήν ἔσχατη θέση κάθε στιγμή, τήν ἀτιμία καί τήν περιφρόνηση τοῦ κόσμου γιά χάρη τοῦ Χριστοῦ.
Προσεύχομαι ἀδιάλειπτα καί δίνω κάθε σκέψη μου σ’ Αὐτόν τόν Λατρευτό τῆς καρδιᾶς μου.
Ζητῶ νά βασιλεύει Αὐτός σ’ ὅλη μου τήν ὕπαρξη.
Ἐπιθυμῶ ὁ Κύριος νά κυβερνᾶ τά συναισθήματα, τό θυμό, τίς ἐπιθυμίες καί τά διανοήματά μου, τό σῶμα μου καί τήν ψυχή μου.
Προσπαθῶ κάθε μου βλέμμα νά εἶναι γι’ Αὐτόν, κάθε μου ἄκουσμα, κάθε μου λόγος, κάθε μου κίνηση, κάθε μου ἐνέργεια, κάθε κίνηση τῆς ψυχῆς μου νά εἶναι ὅλα γιά τόν Κύριο καί μόνο γι’ Αὐτόν.
Προσπαθῶ νά ἔχω ἐνεργό τό Ἅγιο Πνεῦμα μέσα μου διότι μόνο δι’ Αὐτοῦ θά μπορέσω νά κατορθώσω καί νά ζήσω ὅλα ὅσα ἀνέφερα προηγουμένως.
Ἡ ἀγάπη πρός τόν Θεό δέν εἶναι ἁπλῶς μία ἀρετή, δέν εἶναι ἕνα ἀνθρώπινο κατόρθωμα, ἀλλά ἕνα θεανθρώπινο ἐπίτευγμα ! Εἶναι τό ἀποτέλεσμα τῆς συνεργασίας τῆς Θείας Χάρης μέ τήν ἀνθρώπινη θέληση

«Ὅταν λέμε ἀγάπη» μᾶς διδάσκει ὁ Γέρων Πορφύριος «δὲν εἶναι οἱ ἀρετὲς ποὺ θ΄ ἀποκτήσουμε ἀλλὰ ἡ ἀγαπώσα καρδία πρὸς τὸν Χριστὸ καὶ τοὺς ἄλλους. Τὸ καθετὶ ἐκεῖ νὰ τὸ στρέφουμε. Βλέπουμε μία μητέρα νὰ ἔχει τὸ παιδάκι της ἀγκαλιά, νὰ τὸ φιλάει καὶ νὰ λαχταράει ἡ ψυχούλα της; Βλέπουμε νὰ λάμπει τὸ πρόσωπό της, πού κρατάει τ΄ ἀγγελούδι της; Ὅλ΄ αὐτὰ ὁ ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ τὰ βλέπει, τοῦ κάνουν ἐντύπωση καὶ μὲ δίψα λέει: «Νὰ εἶχα κι ἐγὼ αὐτὴ τὴ λαχτάρα στὸν Θεό μου, στὸν Χριστό μου, στὴν Παναγίτσα μου, στοὺς ἁγίους μας!». Νά, ἔτσι πρέπει ν΄ ἀγαπήσομε τὸν Χριστό, τὸν Θεό. Τὸ ἐπιθυμεῖς, τὸ θέλεις καὶ τὸ ἀποκτᾶς μὲ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ».
,

Ἱερομόναχος Σάββας Ἁγιορείτης,

8 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Αργυρούλα μου,

Πόσο δύσκολο τελικά είναι να κάνεις το Θέλημα του Θεού κι όχι το δικό σου; Η ταπείνωση είναι ύψιστη αρετή! Μάλιστα, ο γέροντας Παΐσιος έλεγε: "Όποιος σκύβει ταπεινά και δέχεται τα χτυπήματα από τους άλλους, διώχνει τα δικά του εξογκώματα, ομορφαίνει πνευματικά σαν Άγγελος και έτσι χωράει από την στενή πύλη του Παραδείσου".
Ας προσευχόμαστε να αγαπάμε ολοένα και περισσότερο το Θεό, ώστε Εκείνος να φωτίσει το πνεύμα μας και να καθοδηγήσει την ψυχή μας.
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα ξεκινούν από την καρδιά μας,τα πάντα προχωρούν ,λύνονται,μέσα από την αγιοτατη πίστη μας,που είναι να κάνουμε τα αρεστά ενώπιον του θεού,άπταιστοι χωρίς κηλίδες και χωρίς ρυτίδες.
Όταν δεν αγαπώ με όλη την καρδιά,με όλη την ψυχή με όλο μας το είναι,τότε μπαίνουμε κάτω από παιδεία Κυρίου,ώστε να φτιαχτούμε όπως αυτός θέλει.Γιατί ο μοναδικός σκοπός του είναι να μας ετοιμάσει για την ουράνια πολιτεία του,την λαμπρή και ευλογημένη Σιών.
Μείνε στην αγάπη του Κυρίου,και αυτός θα άνοιξη οδόν.Πίστευε λέει ο Λόγος του ευαγγελίου,και θα σωθείς εσύ και ο οίκος σου,και αυτό είναι επαγγελία ουράνια.Μείνε!

Διαβάτης είπε...

@ ΑΝΘΗ ,

Αγαπημένη μου φίλη ,

Τελικά , ναι , είναι πολύ δύσκολο να αποδεσμευθούμε από το δικό μας θέλημα και να αφαιθούμε με εμπιστοσύνη Στα Πανάγια Χέρια Του Δημιουργού μας .

Πολύ όμορφος ο λόγος του γέροντα Παϊσιου !

Τελικά η ταπείνωση και η απλότητα θα μας χαρίσουν την αιωνιότητα με Τον Ιησού Χριστό .

Σ΄ ευχαριστώ για την αγάπη σου και όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μας .

Να έχεις όμορφο κι΄ ευλογημένο απόγευμα , πλούσια γεμάτο με Τη Χάρη Τ΄ Ουρανού .

Την αγάπη μου.

Διαβάτης είπε...

@ Ανώνυμος ,

Καλέ μου φίλε , σ΄ ευχαριστώ που περνάς , σ΄ ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις νουθεσίες σου.

Δοξολογώ Τον Κύριο , γιατί Αυτός είναι που με κρατά κοντά Του . Γιατί αν με άφηνε μόνη μου , είμαι σίγουρη ότι θα δραπέτευα ...

Δυστυχώς πολλές φορές απομακρύνομαι απ΄ Την αγάπη Του , και σαν το άτακτο παιδί , ψάχνω παρηγοριά και στήριγμα αλλού . Αλλά Αυτός τόσο στοργικός , ψάχνει και με ξαναβρίσκει , μου ξεδιψάει τη δίψα μου , δροσίζει τη ψυχή μου , μου δίνει και πάλιν φως και ελπίδα στη ζωή . Δεν με μαλώνει , αλλά νοιάζεται ...

Σ΄ ευχαριστώ που περνάς , που δεν ξεχνάς ... Ευχαριστώ και σέβομαι την κάθε σου σκέψη !

Εξ΄ άλλου όλοι μυστικά σε κάποια όμορφα μονοπάτια προσευχών συναντιώμαστε ... ας το κρατήσουμε!

Σε χαιρετώ από τη Μεγαλόνησο .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μου φίλη, ναί όντως τα θέλει όλα ο Θεός, αλλά τα επιστρέφει πίσω εκαντοταπλάσια.
Όλο το κείμενο είναι της "άλλης λογικής" και δύσκολο να κατανοηθεί από τον άνθρωπο της εποχής μας.
Όπως πολύ σωστά αναφέρεται μέσα η αγάπη προς το Θεό δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα αλλά το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Θείας Χάρης με την ανθρώπινη θέληση.
Είναι όμως η αλήθεια, γιατί πολύ απλά
"ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ!!"
Η πραγματική ευτυχία θα έρθει στη ζωή μας, όταν αφεθούμε με απόλυτη εμπιστοσύνη στα Άγια χέρια Του, και τον αγαπήσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας με όλο το μυαλό μας και όλη την ύπαρξή μας.
Επειδή αυτό είναι το ΠΑΝ αλλά και πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με τις δίκές μας δυνάμεις ας προσευχηθούμε σ΄ΕΚΕΙΝΟΝ που δε λείπει ούτε λεπτό από κοντά μας, να φέρει αυτή την ευλογημένη στιγμή, όσο πιο σύντομα γίνεται στη ζωή μας, ώστε το Φώς της Αγάπης Του να διαλύσει για πάντα το σκοτάδι της απιστίας μας.
Ας είμαστε πάντα μέσα στο άπειρο Έλεός Του!
Με όλη μου την αγάπη!
Θεώνη

Διαβάτης είπε...

@ Θεώνη ,

Αγαπημένη μου Θεώνη , σ΄ ευχαριστώ για όλα όσα μου γράφεις ...

Σίγουρα αν δεν μεταπηδήσουμε στην άλλη λογική , αν δεν κάνουμε αυτό το άλμα της υπέρβασης ν΄ αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε πράγματα, αν δεν αγαπήσουμε Τον Θεό μας και Τον διπλανό μας , χωρίς να θέλουμε ανταλλάγματα , και χωρίς να φοβόμαστε την τιμωρία , αλλά άνευ όρων να παραδοθούμε στην αγάπη , τότε και μόνο τότε θα ολοκληρωθούμε σαν προσωπικότητες , θα εκτιναχθούμε σε Ουράνια μονοπάτια , θα πλημμυρίσουμε Φως , και θα γίνουμε κι΄ εμείς φωτοδότες .

Αγαπημένη Θεώνη να έχεις κάθε ευλογία στην πορεία της ζωής σου .

Την αγάπη μου.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και δυνατή η σημερινή ανάρτηση αγαπητέ μας Διαβάτη!Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα σχόλια όλων των αδελφών που δείχνουν ότι κοιτάζουμε όλοι προς μιά κατεύθυνση.Αυτό νομίζω πως είναι και το αποτέλεσμα των αναρτήσεων από πατερικούς λόγους για τον Χριστό,λόγους αιωνίου ζωής!Έχουμε βεβαίως πολύ μέλλον ακόμη,αλλά τουλάχιστον να κοιτάμε προς τα εκεί.Τελικά αυτό το μέσον επικοινωνίας και μεταξύ αγνώστων η και γνωστών,βοηθάει πολύ στην ανταλλαγή απόψεων,κατανοήσεως αληθειών της πίστεώς μας.Ας μας ενισχύει Ο Θεός και λυτρωτής μας!Ευχαριστώ για το κείμενο!πην

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Αγαπημένη μου Πηνελόπη , σ΄ ευχαριστώ για την αγάπη σου και τα καλά σου λόγια .

Όλοι μας , ένουμε να πάρουμε και να δώσουμε ο ένας απ΄ τον άλλο , και όλους μεταξύ μας , μας ενώνει η Αγάπη Του Χριστού .

Νάναι ευλογημένο το κάθετι στη ζωή μας .

Πηνελόπη μου , να έχεις ένα όμορφο , ειρηνικό και ευλογημένο σαββατοκυρίακο , υπό την σκέπη της Γλυκιάς μας Παναγιάς .

Την αγάπη μου .