Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

« Ἵνα ὦσιν ἕν ... »




Λίγο πρίν ἀνέλθει στό Σταυρό ὁ Ἰησοῦς Χριστός προσεύχεται γιά τήν ἑνότητα τῶν ἀνθρώπων, στόν κῆπο τῆς Γεθσημανῆ . Ο Πόθος Του Ιησού Χριστού ήταν και είναι η Αγάπη και η Ενότητα ανάμεσα στους ανθρώπους , και κατά προέκταση μαζί Του ...


Αγαπημένοι μου , αυτές τις μέρες , συναντώ διαρκώς αυτή την φρασούλα μπροστά μου ...

« Ἵνα ὦσιν ἕν ... » !

Ήταν η αγαπημένη φράση που έλεγε ο γέροντας Πορφύριος απ΄ ότι μου είπε η αγαπημένη μας φίλη Θεώνη .  Και απ΄ ότι διάβασα στον βίο του , με αυτή την φράση άφησε την επίγεια ζωή του .  Πριν μερικές μέρες την συνάντησα και στην τελευταία ανάρτηση της αγαπημένης μας φίλης Ανθής , στο ιστολόγιό της . ( http://anthiteacherwoman.blogspot.com/ )

Αισθάνομαι ότι δεν συναντώ τυχαία αυτή την φράση στην καθημερινότητά μου ... και δεν είναι μια συνηθισμένη φρασούλα ...  « Ἵνα ὦσιν ἕν ... » !

Την μελέτησα λοιπόν , και κατάλαβα πόσο πολύ σημαντική είναι η ενότητα ανάμεσα σ΄ όλους τους ανθρώπους . Μερικά από τα πιο δυνατά συμπεράσματα που αποκόμισα , θάθελα να τα μοιραστώ μαζί σας πιο κάτω , ευχόμενη ο Κύριος μας κρατά όλους ενωμένους μεταξύ μας , ξεριζώνοντας απ΄ της ψυχής μας το χωράφι οποιαδήποτε ζιζάνια σκορπίζουν διχόνοια , αντιπάθεια , ζήλεια , φθόνο , μίσος , κακία ...

«Να αγαπάς όλους, να τους ευγνωμονείς, να τους εκτιμάς, να τους θεωρείς αγίους, να  εύχεσαι να προκόψουν, να είσαι ήσυχος, γιατί  όλοι βρίσκονται στην αγάπη του Θεού».


 « Φροντίστε όσο μπορεί ο καθένας να ενωθείτε μεταξύ σας. Γιατί όσο ενώνεται κανείς με τον πλησίον, τόσο ενώνεται και με το Θεό.
Και για να καταλάβετε τη σημασία αυτού του λόγου θα σας πω ένα παράδειγμα από τους Πατέρες. Φανταστείτε ένα κύκλο πάνω στη γη, σαν ένα σχήμα στρογγυλό που χάραξε κάποιος με διαβήτη από ένα κέντρο. Κέντρο λέγεται το μέσο του κύκλου. Προσέξτε τώρα. Υποθέστε ότι ο κύκλος αυτός είναι ο κόσμος και ότι το κέντρο του κύκλου είναι ο Θεός. Οι ακτίνες του κύκλου από την περιφέρεια προς το κέντρο είναι οι δρόμοι για το Θεό, δηλαδή οι τρόποι ζωής των ανθρώπων. Προχωρούν λοιπόν οι άγιοι προς το εσωτερικό του κύκλου επιθυμώντας να πλησιάσουν το Θεό. Και όσο προχωρούν προς το κέντρο τόσο πλησιάζουν και το Θεό και μεταξύ τους. Το ίδιο σκεφθείτε και για το χωρισμό. Γιατί όταν μακραίνουν από το Θεό και στρέφονται προς τα έξω, είναι φανερό πως όσο βγαίνουν και απομακρύνονται από το Θεό τόσο απομακρύνονται και από τους άλλους. Και αντίστοιχα, όσο απομακρύνονται από τους άλλους τόσο απομακρύνονται και από το Θεό.
Να λοιπόν ποια είναι η φύση της αγάπης. Όταν είμαστε έξω και δεν αγαπάμε το Θεό, τότε είμαστε και απομακρυσμένοι ο καθένας από τον πλησίον. Αν όμως αγαπήσουμε το Θεό, όσο πλησιάζουμε το Θεό με την αγάπη για Kείνον, τόσο ενωνόμαστε με την αγάπη για τον πλησίον, και όσο ενωνόμαστε με τον πλησίον, τόσο ενωνόμαστε και με το Θεό. »


Αυτά μας λέει και ο Αββάς Δωρόθεος , στα Ασκητικά του Έργα , πιο πάνω .

Όσο πιο πολύ ενωνόμαστε με τον συνάνθρωπό μας , τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε και Τον Ίδιο Τον Δημιουργό μας .


Καλή δύναμη λοιπόν σε όλους μας . Έχουμε ανάγκη από ενότητα και αγάπη μεταξύ μας , για να κτίζουμε ένα τείχος προστασίας στην ψυχή μας ενάντια στα βέλη των πειρασμών και την κάθε παγίδα που ο πονηρός στήνει ενώπιών μας .


« Ἵνα ὦσιν ἕν ... » !

Καλό απόγευμα σε κάθε Διαβάτη και Οδοιπόρο της ζωής .


Ο Ιησούς Χριστός να ενισχύει όλους στον αγώνα μας .

Διαβάτης


13 σχόλια:

Unknown είπε...

«...ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς»
(Ιωάν. ιζ' 11). Στην εποχή την πονηρά και οικουμενιστική που ζούμε, ειδικά τό συγκεκριμένο ρητό πρέπει νά γράφεται έτσι καί όχι όπως στο άρθρο σας « Ἵνα ὦσιν ἕν ... ».
βλέπε:http://katanixis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_18.html καί http://www.pentapostagma.gr/2012/05/blog-post_3794.html

Διαβάτης είπε...

@ πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης ,

Πάτερ μου ευλογείτε .
Μεγάλη μου χαρά , το πέρασμά σας από το διαδικτυακό μου χώρο .

Δεν ξέχω αν έχω διατυπώσει λάθος κάποια πράγματα . Αν ναι απολογούμαι , και διορθώστε με .

Εύχεσθε για όλους μας ,

Ευλαβικά ,
σας στέλνω την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο .

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΘΗ είπε...

Πολυαγαπημένη μου Αργυρούλα,

Η ενότητα της πίστης σαφώς και είναι το κυρίαρχο μέλημα στη ζωή της Ορθοδοξίας. Γιατί, αν πραγματώνεται πρώτα στις ψυχές μας μέσα από το Σύμβολο της πίστεως, αυτό σημαίνει πως ενωνόμαστε με τον πλησίον, αφού σύμφωνα με τον αββά Δωρόθεο:"όσο ενώνεται κανείς με τον πλησίον, τόσο ενώνεται και με το Θεό". Η διασφάλιση της αγιότητας της εκκλησίας μάλιστα γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, ώστε όλοι μας να συναισθανόμαστε το χρέος μας: να μην αδιαφορούμε για την πνευματική κατάστασή μας, αλλά και των μελών της εκκλησίας.

Εύχομαι, φίλη μου, οι προβληματισμοί σου πάντοτε να στοχεύουν στην αγάπη του Κυρίου, μια και με όσα παρέθεσες, συνέτεινες στην προσωπική μας βελτίωση.

Σου στέλνω την αγάπη, τις προσευχές και τους αδερφικούς χαιρετισμούς μου!

ΥΓ: Το παράδειγμα του αββά Δωροθέου με τον κύκλο το είχα διαβάσει παλιότερα και με είχε εντυπωσιάσει!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

«Να αγαπάς όλους, να τους ευγνωμονείς, να τους εκτιμάς, να τους θεωρείς αγίους, να εύχεσαι να προκόψουν, να είσαι ήσυχος, γιατί όλοι βρίσκονται στην αγάπη του Θεού».

Στέκομαι σε τούτα τα λόγια αγαπημένη μου φίλη, γιατί θεωρώ πως είναι η κορύφωση όλων των αρετών μαζί, όπως και η εφαρμογή όλων των Θείων εντολών από μέρους μας, μέσα στην καθημερινότητά μας…
Για να μπορέσει η ψυχούλα μας να νιώσει και να πράξει τούτα τα σπουδαία λόγια καλή μου, θα πρέπει πρώτα, να έχει «βουλιάξει» μέσα στο μεγαλύτερο βάθος ταπείνωσης που υπάρχει, θεωρώντας τον εαυτό της κατώτερο και χειρότερο όλων των ανθρώπων, ακόμα και της ίδιας της Κτίσης!!! (όπως λένε οι περισσότεροι Άγιοί μας).

Ας μας ενισχύει η Ευσπλαχνία Του, να βλέπουμε τους πάντες γύρω μας, μέσα στη δική Του μοναδική κι απέραντη Αγάπη!

Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου και την καλοσύνη της ψυχής σου!
Ευλογημένη συνέχεια σε ό,τι κάνεις…
Θεώνη

Διαβάτης είπε...

@ Μαριμάρ ,

Σ' ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη για όλα όσα μας γράφεις , και τον κάθε σου προβλημαρισμό .

Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει , και όλα τα άλλα τα αφήνουμε Στον Κύριο .

Ας μας ενισχύει η Ευσπλαχνία Του, να βλέπουμε τους πάντες γύρω μας, μέσα στη δική Του μοναδική κι απέραντη Αγάπη , όπως πολύ όμορφα εύχεται η αγαπημένη μας φίλη Θεώνη .

Καλό σου απόγευμα κοπέλα μου .
Ο Θεός να φωτίζει το δρόμο σου και τη ψυχή σου .

Σου στέλνω την αγάπη μου:)

Διαβάτης είπε...

@ ΑΝΘΗ ,

Πολυαγαπημένη μου Ανθή ,

Ας πορευθούμε ενωμένοι στου βίου την πορεία . Η Αγάπη και η Ενότητα θα μας οδηγήσουν σε πιο ομαλά μονοπάτια . Θα μας χαρίζουν ηρεμία και γαλήνη στις ψυχές μας , και θα μας φέρνουν πιο κοντά Στον Αγαπημένο μας Ιησού Χριστό .

Αγαπημένη μου Ανθή , σ΄ ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα που μοιράζεσαι μαζί μας .

Εύχομαι η χάρις και η ευλογία Του Παναγίου Πνεύματος να πλημμυρίζει παντοτεινά τη ψυχή σου .

Σου στέλνω την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο :)

Διαβάτης είπε...

@ Θεώνη ,

Πολυαγαπημένη μου γλυκιά κι΄ ευγενική φίλη , σ΄ ευχαριστώ για τις όμορφες σκέψεις , που μ΄ αυτές ομορφαίνεις της ψυχής μας τον κήπο .

" Ας μας ενισχύει η Ευσπλαχνία Του, να βλέπουμε τους πάντες γύρω μας, μέσα στη δική Του μοναδική κι απέραντη Αγάπη! "

Πόσο όμορφη η ευχούλα σου ! Ας γίνει προσευχή όλων μας , προς Τον Ουράνιο Πατέρα .

Εύχομαι η χάρις και η ευλογία Του Παναγίου Πνεύματος να πλημμυρίζει παντοτεινά τη ψυχή σου .

Καλό απόγευμα αγαπημένη μου φίλη , και πολλά φιλιά :)

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι τόσο πολύ αγαπητή Αργυρούλα που πολλές γυναίκες είναι κοντά στον Θεό,ακόμη και στις μέρες μας και είναι πάντα γεμάτη η εκκλησία από την παρουσία τους.Μιά αγκαλιά λουλούδια να στείλω σε όλες τις γυναίκες που σε στηρίζουν στον πνευματικό αγώνα σου.Ας είμαστε ενωμένοι με ιήνη και αγάπη,γιατί εκεί είναι και ο Χριστός.πην

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Σ΄ ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου για το πέρασμά σου και τα καλά σου λόγια .

Η ευλογία Του Θεού να σε σκεπάζει παντοτεινά .

:)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κυρία Αργυρούλα,

δεν ξέρω αν λάβατε το e-mail μου. Παρακαλώ κάντε μια μικρή προσευχή για μένα για να πάω καλά στην εξεταστική μου.

Ο Θεός μαζί σας,

Μ.

Διαβάτης είπε...

@ M ,

Είσαι στις προσευχές μου κορίτσι μου γλυκό.

Μην ανησυχείς .

Θα σε γράψω και στην παράκληση στην Παναγία μας που πάω σε λίγο .

Όλα θα πάνε καλά .

Απλά ήμουν πιεσμένη και δεν βρήκα χρόνο να σου απαντήσω στο εμαιλ.

Η Παναγιά να είναι πάντα μαζί σου .

Την αγάπη μου