Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερά Μονή Σαγματά . Το Σπίτι Του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα ! ( Η συνέχεια και το τέλος του οδοιπορικού μας )Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 .
Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας .
Μετά το πρόγευμά μας στο ξενοδοχείο Ανεμόλια
αποχαιρετίσαμε την πανέμορφη Αράχωβα
και πήραμε το δρόμο της επιστροφής .

Ο τελευταίος μας σταθμός θα ήταν η Ιερά Μονή Σαγματά στη Θήβα .
Το σπίτι του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα , όπως αλλιώς ονομάζεται .

Δύσκολος , δύσβατος και ανηφορικός ο δρόμος προς τη Μονή .
Για να μας θυμίζει και πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος της ζωής μας ...


30 χλμ ανατολικά της Θήβας βρίσκεται η Ιερά Μονή Σαγματά, αφιερωμένη στον Όσιο Κλήμη. Είναι κτισμένη σ' ένα πανέμορφο περιβάλλον και από εκεί μπορεί να δει κανείς τόσο την πεδιάδα της Θήβας όσο και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η Μονή είναι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έχει πολλές αγιογραφίες.

Στο Υπάτιον όρος, όπου υπήρχε ναός και άγαλμα του Ύπατου Δία, υπάρχει το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως (Σαγματά).

Η Μονή Σαγματά Υπάτου Θηβών ιδρύθηκε από τον μοναχό Οσιο Κλήμη τον Αθηναίο πάνω στα ερείπια ναού του Υπάτου Διός. Βρίσκεται πάνω στο βουνό που ονομάστηκε και αυτό Υπατο. Από τον 7ο αιώνα υπήρχε ναός στον τόπο της μονής, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Ονομάζεται Σαγματά ίσως από το σχήμα του όρους, που μοιάζει με σαμάρι, ή από την κατασκευή σαγμάτων (σαμαριών) από μοναχό της μονής. Στη μονή υπάρχει τμήμα τιμίου ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ του Κομνηνού επίσης, και η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος.

Ο περιβάλλον χώρος αποτελεί μια όαση βλάστησης που εντυπωσιάζει καθώς ειναι ιδανικό το μέρος για εκδρομές.

Στην Μονή υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου υπάρχουν λείψανα του Αγίου Λουκά, και μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Αγίου καθώς και λαδάκι του.

Μας υποδέχθηκε τόσο εγκάρδια ο ηγούμενος , γέροντας της Μονής πατήρ Νεκτάριος Αντωνόπουλος . Μας κέρασαν κρύο νερό και καφέ και στην συνέχεια ο γέροντας Νεκτάριος μας ξενάγησε στη Μονή και μας μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού .


( Ο γέροντας Νεκτάριος Αντωνόπουλος ) Στην Μονή υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος , παρεκκλήσι , όπου υπάρχουν λείψανα του Αγίου Λουκά, και μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Αγίου καθώς και λαδάκι του.
Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ γνωστός στον Ελλαδικό χώρο ο σύγχρονός μας Ρώσος Άγιος Λουκάς ο ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877-1961). Από αυτό το παρεκκλήσι , πήρε και τήν ονομασία ο ιερός αυτός χώρος , ως το Σπίτι Του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα .
Η κατάνυξη και το δέος που αισθανθήκαμε όλοι μας ήταν απερίγραπτα !
Ψάλλαμε μέρος της παράκλησης προς τον Άγιο , και στην συνέχεια ο γέροντας μας διάβασε την ευχή του Αγίου Λουκά .
Η φιλοξενεία που δεχθήκαμε ήταν απίστευτη . Ολόθερμες και εγκάρδιες οι ευχαριστίες μας προς τον γέροντα και τους μοναχούς της Μονής . Ο Θεός να τους δίνει δύναμη στον δύσκολο αγώνα τους .

***

 
1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!!!!