Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και βροχερός . . .

.
"Ο καιρός αλλάζει και γίνεται από συννεφιασμένος αίθριος ή από ξηρός βροχερός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Πρέπει να 'ναι κανείς έτοιμος να δει τον ήλιο να σκεπάζεται από σύννεφα μερικές φορές. Και οι άγιοι έχουν τις σκοτεινές τους στιγμές, τις σκοτεινές μέρες και εβδομάδες. Λένε οι ίδιοι, ότι τότε τους έχει αφήσει ο Θεός για να μπορέσουν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν σωστά τον εαυτό τους, βλέποντας πόσο οικτροί και άθλιοι είναι, όταν στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και δεν ενισχύονται από τον Κύριο. Οι σκοτεινές αυτές καταστάσεις που φαίνεται να μην έχουν κανένα νόημα, που φαίνονται γελοίες και άκαρπες, ενώ μας πολιορκούν συγχρόνως αμφιβολίες και πειρασμοί, είναι αναπόφευκτες. Είναι όμως δυνατό να καταλήξουν και σε θετικά αποτελέσματα.
.
Ένα ωραίο παράδειγμα για την κατανίκηση αυτών των σκοτεινών ημερών μας δίνει η οσία Μαρία η Αιγυπτία. Επί 48 ολόκληρα χρόνια ζούσε στην έρημο πέρα από τον Ιορδάνη. Εκεί πολύ συχνά την περικύκλωναν ορμητικοί οι πειρασμοί και οι αναμνήσεις της περασμένης αμαρτωλής ζωής της στην Αλεξάνδρεια. Την τραβούσασν δελεαστικά στα ίδια μονοπάτια σπρωχνοντάς την να εγκαταλείψει τη διαμονή της στην έρημο που ελεύθερα είχε διαλέξει. Όμως αυτή δεν άφηνε τον εαυτό της να νικηθεί και να υποχωρήσει. Έπεφτε κάτω στη γη. Παρακαλούσε από τα βάθη της καρδιάς της τον Κύριο να σπεύσει να τη βοηθήσει. Και δε σηκωνόταν προτού ταπεινωθεί η καρδιά της και ειρηνεύσει. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Έπρεπε να μένει επανειλημμένα και για πολλά μερόνυχτα πεσμένη καταγής. Και χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια με τέτοιο σκληρό αγώνα. Ύστερα όμως απ' αυτό τον αγώνα ήρθε ο καιρός της γαλήνης και της ανάπαυσης.
.
Μείνε λοιπόν και συ ήρεμος και γαλήνιος τις μέρες αυτές. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να δελεαστεί από τις χίλιες δυο γοητευτικές ευκαιρίες και τους πειρασμούς της κοσμικής ζωής, γιατί τότε είναι πιο εύκολο να νικηθεί. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να ονειροπολεί, αλλά επίβαλέ του να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και νηφαλιότητα. Μην παραπονιέσαι και μην προσπαθείς να βρεις καμιά άλλη παρηγοριά παρά φωνάζοντας: "Ο Θεός, εις την βοήθειάν μου πρόσχες. Κύριε, εις το βοηθήσαι μοι σπεύσον" (Ψαλμ. ξθ΄2) και "προσελογίσθην μετά των καταβαινόντων εις λάκκον, εγενήθην ωσεί άνθρωπος αβοήθητος, εν νεκροίς ελεύθερος" (Ψαλμ. πζ΄5) .
.
Πραγματική βοήθεια δεν μπορείς από πουθενά αλλού να περιμένεις. Και έχε υπόψη σου τούτο: την περίοδο αυτή δοκιμάζεται η υπομονή σου και η σταθερότητά σου. Αν σταθείς σταθερός και υπομείνεις τη δοκιμασί, ευχαρίστησε με όλη σου τη καρδιά το Θεό, που σου έδωσε τις αναγκαίες γι' αυτό δυνάμεις. Αν όμως δεν μπορέσεις να αντέξεις και πέσεις, χωρίς φυσικά καθόλου να το επιθυμείς, σήκω γρήγορα και χωρίς να χάσεις στιγμή παρακάλεσε τον Κύριο ολόψυχα να φανεί σπλαχνικός και ίλεος. Και σκέψου: έπαθα ό,τι μου άξιζε. Γιατί το ίδιο το σφάλμα σου είναι και η ποινή σου. Είχες πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τώρα είδες τι είσαι και τι άξιζες. Απόκτησες μια σχετική εμπειρία πια. Μη λησμονήσεις να ευχαριστήσεις ταπεινά τον Κύριο."

(Ο δρόμος των ασκητών, Τίτο Κολλιάντερ, σελ.121-123)

.......................................................................................


Εύχομαι ένα όμορφο και ειρηνικό σαββατοκυρίακο

σε κάθε διαβάτη και οδοιπόρο της ζωής .
.
Και πάντα να θυμόμαστε πως ίσως πρώτα πρέπει να έρθει
.
συννεφιά , και μπόρα και τρικυμία και φουρτούνα στη ζωή μας ,
.
για να επικρατήσει αργότερα η ηρεμία και η γαλήνη και η ξαστεριά .
.
Καλή δύναμη και υπομονή σε όλους μας ,
.
ενώπιων κάθε φουρτούνας και κάθε τρικυμίας που φέρνει η ζωή στο δρόμο μας .
.
Διαβάτης
.
.

13 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και νηφαλιότητα...
Καλημέρα!Καλή δύναμη και ευλογημένο Σαββατοκύριακο.

πηνελοπη είπε...

καλη ημερα εκλεκτη φιλη με τα ουσιας λογια που προβαλεις!πιανομαι απο αυτο που ειπες οτι δεν ειμεθα τιποτα ---πραγματι δεν ειμεθα τιποτα διοτι η πορεια της ζωης αλλα λεγει και απο δικες μου πτωσεις εχω καταλαβει πως οποιος θελει να λεγεται και να νοιωθει οτι ειναι χριστιανος ,θα πρεπει να εχει κατα νουν οτι ειναι και πρεπει να ειναι καλλιεργιτης αρετων στον κηπο του θεου....δηλαδη εργατης -του θεου...του οποιου τα καλλιεργηματα σε ολη του την ζωη ερχεται καποιος συφουνας και του τα χαλαει+πειρασμοι-κακοι λογισμοι+.Κανεις δεν μπορει να πει οτι ειναι αγιος.Ακομη και η αγιοτητα μετα απο πολλα χρονια πιστοποιειται απο την εκκλησια....Αλλα για μενα παιζει πολυ μεγαλο ρολο ο αγωνα και οχι η εκβαση του αγωνα ...δηλαδη ο αγωνας οχι με στοχο το επαθλο της απαθιας αλλα ο αγωνας απο αγαπη και επειτα απο υπακοη στον κυριο....δηλαδη κανω καποιο αγωνα κυριε μηδαμινο μεν οχι για καποιο επαθλο της απαθιας ,αλλα επειδη σε αγαπω με τα δικα μου μικρα μετρα....''οταν ο καιρος ειναι συννεφιασμενος και βροχερος +θλιψεις+λεγει ο πατηρ Παισιος ειναι χιλιες φορες καλυτερος απο 1000 ''κυριε ελεησον''{διαβασα προσφατα} φαντασου τι καλο κανει αυτη η βροχη στην ψυχη---δεν ξερω συγνωμη αυτα τα μηνυματα ελαβα απο την δικη μου ζωη....καλο εν χριστω σαββατοκυριακο!!!

Διαβάτης είπε...

@ ANAZHTHΣH ,

Καλή σου μέρα αγαπημένη Αναζήτηση.
Ας είμαστε λοιπόν πάντσ σε εγρήγορση και νηφαλιότητα , και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο , όλες τις καιρικές συνθήκες που θα βρεθούν στης ζωής μας την πορεία.

Γλυκό κι΄ ευλογημένο σαββατοκυρίακο να περάσεις κοπέλα μου.

Την καλημέρα μου και την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο.

Αργυρούλα

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Καλή σου μέρα αγαπημένη Πηνελόπη , και σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , που πολλές φορές η αγάπη μας και η εκτίμησή μας , μας κάνει να υπερβάλλουμε στην έκφρασή τους.

Έχεις δίκαιο , σημασία έχει η πορεία του αγώνα και όχι το τέρμα.
Σημασία έχει η πρόθεση και όχι το αποτέλεσμα !

Σ΄ ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου μαζί μας .

Για πες μου , κοπέλα μου , τι έκανες τελικά προχθές . Έστειλες εκείνη την επιστολή Στον Ιησού Χριστό ; ...
Ήταν πολύ όμορφα εκείνα τα οποία σκεφτόσουν να του έλεγες :
" zηλεψα και εγω το γραμμα Tου Iησου μας! θα γραψω και εγώ ένα Σε Εκείνον να Του πω για τους ποταμούς της μακροθυμίας Του,το ύψος της ευσπλαχνιας Του,το μέγεθος της αγαπης Του,το πλάτος της υπομονης του,το βαθος της μεγαλοσυνης Του,το μήκος της χρηστότητάς Του ... και να του πω πως θέλω να μας σώσει όλους .... καμιά ψυχή να μην κολασθεί ... καμιά όμως !!! " .

Καλή συνέχεια στην μέρα σου Πηνελόπη μου. Και ο Ιησούς Χριστός να φωτίζει το μυαλό και τη ψυχή σου.

Την αγάπη μου ,

Αργυρούλα

πηνελοπη είπε...

Την εστειλα μεσω εσου φιλη μου....εσυ καθε μερα σχεδων στελνεις τετοια μηνυματα ελπιδας-πιστης και αγαπης- και ο κυριος τα διαβαζει,τα προσεχει,τα μελετα!!!εσυ δεν στελνεις μονον τα δικα σου αλλα ολων τα γραμματα αυτων που ομολογουν καθημερινα τον κυριο και τον ομολογουν γιατι κατι....κατι αισθανονται-μαστε..δια αυτον---''οταν ο καιρος ειναι συνεφιασμενος και βροχερος μη φοβομαστε τα γραμματα που στελνουμε και ταξιδευουν με το δικο σου ιστιοπλοιο+θα το ελεγα+ θα πανε σιγουρα στον προορισμο τους.....με εκτιμηση και αγαπη πηνελοπη

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Ο Κύριος Πηνελόπη μου , είναι πάντα δίπλα μας και πέρνει απ΄ ευθείας τα μηνύματα που του στέλνουμε . Τα διαβάζει την ίδια κιόλας ώρα χωρίς καμίαν καθυστέρηση , απ΄ ευθείας από τον χώρο που είναι γραμένα ,την καρδιά μας , ως καρδιογνώστης που είναι .
Ακούει τις προσευχές μας , λυγίζει στις ικεσίες μας , και κάνει ό,τι είναι συμφέρον για τη ψυχή μας , χωρίς καμίαν αμφιβολία .
Δεν χρειάζεται κανένα αγγελιοφόρο , και κανένα ιστολόγιο για να Του μεταφέρει μηνύματα , πόσο μάλλον το δικό μου , που δεν παύει να διαχειρίζεται από ψυχή με εγωισμό και πάθη όπως τη δική μου .

Γι΄ αυτό Πηνελόπη μου , ό,τι μήνυμα θες να πάει Στον Ουρανό , απ΄ ευθείας απ΄ την καρδιά σου Στον Κύριο κοπέλα μου ... με θερμή προσευχή , και θα φτάσει σίγουρα στον προορισμό του .

Την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο,

Αργυρούλα

πηνελοπη είπε...

Το δεχομαι ευχαριστως αυτο που εγραψες...σεβομαι την γνωμη σου και επανορθωνω εν καιρω....καλη δυναμη

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Αγαπημένη μου , δεν έκανες κάτι λανθασμένο για να χρειάζεται να επανορθώσεις. Όλοι μας μοιραζόμαστε σκέψεις εδώ , αυτό είναι όλο. Κ΄ εσύ με τον γλυκό σου αυθορμητισμό , και την αγάπη σου , μοιράζεσαι τις δικές σου σκέψεις μαζί μας .
Εύχομαι να έχεις πάντα μια όμορφη , αγνή παιδική ψυχή Πηνελόπη μου , γιατί σ΄ αυτές τις ψυχές βρίσκει ανάπαυση και καταφύγιο ο Αγαπημένος μας Γλυκύτατος Ιησούς Χριστός .

Καλό σαββατοκυρίακο κοπέλα μου , και η Παναγιά να σε σκεπάζει σε κάθε σου βήμα.

Την αγάπη μου και πάλιν,

Αργυρούλα

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ομορφο το κειμενο,αλλα ολα αυτα τα ξεχναμε την ωρα της δοκιμασιας.ευχομαι οταν θα ξανα ερθει εκεινη η στιγμη,μερα,μερες.... να μας σκεπαζει η χαρη της Παναγιας μας ,ωστε να μην την ξανα πατησουμε

ΑΝΘΗ είπε...

Θέλει δύναμη και προσευχή ένας πνευματικός αγώνας, καλή μου Αργυρούλα! Δεν είναι εύκολο ούτε να δείχνεις εγκρατής, αλλά ούτε και ταπεινός στις μέρες μας. Αδιαλείπτως προσεύχεσθε!

Καλό κι ευλογημένο σαββατοκύριακο!

Διαβάτης είπε...

@ Ανώνυμος ,

Συμφωνώ μαζί σου ,άγνωστε φίλε ή φίλη . Μπροστά στη δοκιμασία όλοι λυγίζουμε . Μπροστά στον πειρασμό όλοι κλονιζόμαστε , μπροστά στον πόνο όλοι καμπτώμαστε .
Τα λόγια είναι πολύ εύκολα . Στην πράξη ,ας ζητούμε ενίσχυση εκ των άνω . Μόνο έτσι , αλιώς είμαστε τόσο αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε μπόρα και κάθε καταιγίδα.

Σ΄ ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τη γωνίτσα μας.

Καλό σου βράδυ και η Παναγιά μαζί σου,

Αργυρούλα

Διαβάτης είπε...

@ ΑΝΘΗ ,

Αγαπημένη μου Ανθή , έχεις απόλυτο δίκαιο .
Μονάχοι μας σε τίποτα δεν μπορούμε να ορθοποδίσουμε, ούτε στις αρετές , ούτε ενάντα στους πειρασμούς και τις δοκιμασίες της ζωής .
Ας κρατιώμαστε από το ισχυρό όπλο της προσευχής , να πέρνουμε δύναμη για την συνέχιση του αγώνα μας.

Καλό σου βράδυ αγαπημένη μου , και καλή δύναμη σε όποιον αγώνα.

Την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο,

Αργυρούλα

Profª Deborah είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.