Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Η ασκητική ζωή της οικογενείας

.......
"Φύλακας άγγελος της οικογενείας είναι η άσκηση. Όταν λέµε άσκηση εννοούµε την λειτουργική ζωή της οικογενείας. Χωρίς την Εκκλησία δεν µπορεί να διατη­ρηθεί η οικογένεια. Η οικογένεια πρέπει να έχει τον πνευµατικό της σαν τον οικογενειακό της γιατρό. Όταν είναι υπό την παρακολούθηση του πνευµατικού λύνονται όλα τα προβλήµατα και οι σύζυγοι αλληλοκατανοού­νται.
Η πνευµατική αγάπη ανέχεται και τα αρνητικά στοιχεία του άλλου. Δεν επιµένει εγωϊστικά να εκπλη­ρώνονται όλα τα θελήµατά του. Η νηστεία, η προσευχή και η Θεία Λειτουργία αγιάζουν τα παιδιά και τους συ­ζύγους. Η καλυτέρη πρακτική άσκηση είναι οι µετάνοιες.
.
Η µεγαλυτέρη όµως άσκηση και ευλογία στην οικογένεια είναι η συµµετοχή στην Θεία Κοινωνία. Πρέπει να εγκρατεύεστε και να ρυθµίζετε έτσι την ζωή σας , ώστε µε την ευλογία του Πνευµατικού σας να µπορείτε τακτικά να κοινωνάτε Σώμα και Αίμα Χριστού. Όταν το επιτύχετε αυτό δεν ζείτε σαρκικά, αλλά πνευµατικά και η χάρις του Θε­ού αναπαύεται επάνω σας. Το πρόβληµα στην οικογέ­νεια προέρχεται από τον σαρκικό τρόπο ζωής, διότι σκοτίζεται ο νους και αρχίζει η εµπάθεια και ο εγωϊ­σµός. Όταν µας κατευθύνει µόνο το σώµα κάνουµε πολ­λά λάθη.
.
Αλλάζουν όµως τα κριτήρια όταν υπάρχει άσκηση και η βίωση της χριστιανικής ζωής. Τότε υπάρχει ευλο­γία και χαρά στην οικογένεια. Ο Χριστός τα δίνει όλα τα αγαθά µας και είναι όλα ευλογηµένα. Είναι κρίµα να µην αγαπάτε την οµορφιά και την ζεστασιά που φέρνει ο Χριστός στην οικογένεια ! "

(γέροντας Μάρκελλος Καρακαλληνός
Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη» )
.
.

2 σχόλια:

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ agioritikovima.blogspot.com
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΘΕΜΑΤΑ;ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ είπε...

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΩΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ