Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κατάκριση: Η μεγάλη αδικία !

,,,

Η κατάκριση είναι γεμάτη από αδικία !
"Γέροντα, εύκολα κρίνω και κατακρίνω.
- Η κρίση που έχεις, είναι φυσικά, χάρισμα που σου έδωσε ο Θεός, αλλά την εκμεταλλεύεται το ταγκαλάκι και σε κάνει να κατακρίνεις και να αμαρτάνεις. Γι’ αυτό, μέχρι να εξαγνισθεί η κρίση σου και να έρθει ο θείος φωτισμός, να μη την εμπιστεύεσαι. Όταν κανείς ασχολείται με τους άλλους και τους κρίνη, ενώ ακόμα δεν έχει εξαγνισθή η κρίση του, πέφτει συνέχεια στην κατάκριση.
- Και πώς, Γέροντα, θα εξαγνισθεί η κρίση μου;
- Πρέπει να την λαμπικάρεις. Μπορεί να έχεις καλή διάθεση και μια δύναμη μέσα σου, αλλά πιστεύεις ότι κρίνεις πάντοτε σωστά. Η κρίση σου είναι όμως είναι ανθρώπινη, κοσμική. Προσπάθησε να απαλλαγείς από το ανθρώπινο στοιχείο, να αποκτήσεις ανιδιοτέλεια, για να έρθει ο θείος φωτισμός και να γίνει η κρίση σου πνευματική, θεϊκή. Τότε η κρίση σου θα είναι σύμφωνη με την δικαιοσύνη του Θεού και όχι με την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Με την αγάπη και την ευσπλαχνία του Θεού και όχι με την λογική την ανθρώπινη.
Μόνον ο Θεός κρίνει δίκαια, γιατί μόνον Αυτός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Εμείς, επειδή δεν ξέρουμε την δίκαιη κρίση του Θεού, κρίνουμε “κατ’ όψιν”, εξωτερικά, και γι’ αυτό πέφτουμε έξω και αδικούμε τον άλλον. Η ανθρώπινη κρίση μας δηλαδή είναι μία μεγάλη αδικία. Είδες τι είπε ο Χριστός: “Μη κρίνετε κατ’ όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε”.
Θέλει πολλή προσοχή. Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Πριν από χρόνια σε ένα μοναστήρι στο Άγον Όρος ήταν ένας πολύ ευλαβής διάκος, Κάποτε όμως φόρεσε ρούχα κοσμικά και γύρισε στη πατρίδα του. Τότε πολλοί Πατέρες είπαν διάφορα εναντίον του. Αλλά τι είχε γίνει; Κάποιος του είχε γράψει ότι οι αδελφές του ήταν ακόμα ατακτοποίητες και, επειδή φοβήθηκε μήπως παραστρατήσουν, πήγε να τις βοηθήση. Έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο και ζούσε πιο καλογερικά από ό,τι προηγουμένως. Μόλις τακτοποίησε τις αδελφές του, άφησε τη δουλειά του και πήγε πάλι σε μοναστήρι, για να μείνει. Ο ηγούμενος, όταν είδε ότι τα ήξερε όλα, τυπικό, διακονήματα κ.λ.π., τον ρώτησε πού τα ήξερε και εκείνος άνοιξε τη καρδιά του και του τα είπε όλα. Τότε ο ηγούμενος ενημέρωσε τον επίσκοπο και εκείνος τον χειροτόνησε αμέσως ιερέα. Μετά πήγε σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι και εκεί ζούσε πολύ πνευματική ζωή, πολλή άσκηση. Έφθασε σε άγια κατάσταση και βοήθησε πνευματικά πολλούς ανθρώπους. Μερικοί που δεν ξέρουν τι απέγινε μπορεί ακόμη να τον κατακρίνουν.
Πόσο πρέπει να προσέχουμε την κατάκριση! Πόσο αδικούμε τον πλησίον μας, όταν τον κατακρίνουμε! Αν και στη πραγματικότητα με τη κατάκριση αδικούμε τον εαυτό μας και όχι τους άλλους, διότι μας αποστρέφεται ο Θεός। Τίποτε άλλο δεν αποστρέφεται τόσο πολύ ο Θεός όσο την κατάκριση, γιατί ο Θεός είναι δίκαιος και η κατάκριση είναι γεμάτη από αδικία. "


Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης
Πηγή: Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου "Λόγοι" τ। Ε΄ "Πάθη και Αρετές". Ι. Ησυχαστήριον "Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος" Σουρωτή Θεσσαλονίκης.


«Μόνον ο Θεός κρίνει δίκαια, γιατί μόνον Αυτός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων। Εμείς, επειδή δεν ξέρουμε την δίκαιη κρίση του Θεού, κρίνουμε “κατ’ όψιν”, εξωτερικά, και γι’ αυτό πέφτουμε έξω και αδικούμε τον άλλον».


Κύριε Ιησού Χριστέ απάλλαξέ μας από τα πάθη και τα ελατώματά μας.

Απάλλαξέ μας από το πάθος της κατακρίσεως , που τόσο εύκολα πέφτουμε .



,

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχημη λέξη...άσχημη πράξη
ας μην πέφτουμε στην παγίδα της κατάκρισης γιατί σίγουρα θα γυρίσει μπούμερανγκ σε εμάς.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Πολυ ομορφη αναρτηση... και αφορα μια αμαρτία στην οποία πεφτουμε σχεδον ολοι.... και πολυ συχνα ...

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ!!

Διαβάτης είπε...

@ Dark13Sun ,

Καλημέρα Δημήτρη .

Ας μας δίνει δύναμη ο Κύριος να αντιστεκόμαστε στα πάθη μας , και να προστατευόμαστε από τέτοιες παγίδες που ο πονηρός στήνει ενώπιών μας .

Τι έγινε το " Συλλέκτης Στιγμών " ,
δεν μπορώ να το επισκευθώ .

Καλή μέρα να έχεις.

Διαβάτης είπε...

@ ΘΑΝΟΣ ,

Καλημέρα Θάνο . Σ΄ ευχαριστώ που περνάς . Ας πολεμήσουμε τα πάθη μας.

Την αγάπη μου , και τα χαιρετίσματά μου στην οικογένεια.

Καλημέρα!

Διαβάτης είπε...

@ ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ,

Καλημέρα Ειρήνη μου .
Ας μας φωτίζει ο Κύριος .
Σ' ευχαριστώ που περνάς .

Να έχεις μιαν ευλογημένη μέρα.