Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Σταλαγματιές από το γέροντα Πορφύριο !

...
.
" Όποιος αγαπάει λίγο,
.
δίνει λίγο

όποιος αγαπάει περισσότερο ,

.
δίνει περισσότερο

κι όποιος αγαπάει πάρα πολύ ,

.
τι έχει αντάξιο να δώσει ; . . .
.
Δίνει τον εαυτό του..."
.


"...Ο Χριστός θέλει κι ευχαριστείται να σκορπάει τη χαρά, να πλουτίζει τους πιστούς Του με χαρά. Εύχομαι "ίνα η χαρά υμών η πεπληρωμένη". Αυτή είναι η θρησκεία μας. Εκεί πρέπει να πάμε. Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος, παιδιά μου. Τι είναι Παράδεισος; Ο Χριστός είναι. Από 'δω αρχίζει ο Παράδεισος. Είναι ακριβώς το ίδιο. Όσοι εδώ στη γη ζουν τον Χριστό, ζουν τον Παράδεισο. Έτσι είναι, που σας το λέγω. Είναι σωστό, αληθινό αυτό, πιστέψτε με! Έργο μας είναι προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε μέσα στο φως του Χριστού. Δεν είναι να κάνει κανείς τα τυπικά. Η ουσία είναι να είμαστε μαζί με τον Χριστό. Να ξυπνήσει η ψυχή και ν' αγαπήσει τον Χριστό, να γίνει αγία. Να επιδοθεί στο θείο έρωτα. Έτσι θα μας αγαπήσει κι Εκείνος. Θα είναι τότε η χαρά αναφαίρετη. Αυτό θέλει πιο πολύ ο Χριστός, να μας γεμίζει από χαρά, διότι είναι η πηγή της χαράς..."

"...Ο έρωτας προς τον Χριστό είναι κάτι άλλο. Δεν έχει τέλος, δεν έχει χορτασμό. Δίνει ζωή, δίνει σθένος, δίνει υγεία, δίνει, δίνει, δίνει... Κι όσο δίνει, τόσο πιο πολύ ο άνθρωπος θέλει να ερωτεύεται. Ενώ ο ανθρώπινος έρωτας μπορεί να φθείρει τον άνθρωπο, να τον τρελάνει. Όταν αγαπήσομε τον Χριστό, όλες οι άλλες αγάπες υποχωρούν. Οι άλλες αγάπες έχουν κορεσμό. Η αγάπη του Χριστού δεν έχει κορεσμό..."

"...Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους. Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη. Αυτά να μεταδίδομε. Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν, μόνο να προσευχόμαστε γι' αυτούς με αγάπη. Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι' αυτόν. Πάντοτε να ευχόμαστε αγαπητικά. Πάντοντε να σκεπτόμαστε το καλό ... "
.
Απόσπασμα από το βιβλίο: "Βίος και Λόγοι",
Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου,
έκδ. Ι.Μονής Χρυσοπηγής


.

4 σχόλια:

Ε.Π είπε...

Τέλεια ανάρτηση!
Καλό απόγευμα.

Διαβάτης είπε...

@ Ε.Π ,

Νάσαι καλά κοπέλα μου.
Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Όμορφο κι΄ ευλογημένο απόγευμα και σε σένα.

Την αγάπη μου.

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα, Αργυρούλα μου!
Καλό μήνα και πολύχρονη!
Σε ευχαριστούμε που με τις αναρτήσεις σου δίνεις σε όλους εμάς όχι απλώς από το περίσσευμα της καρδιάς σου, αλλά την καρδιά σου την ίδια!
Μεταδίδεις αυτό που έγραψες στην ανάρτησή σου: " Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη".
Η αγάπη σου είναι ανεκτίμητη!

Διαβάτης είπε...

@ ΑΝΘΗ ,

Αγαπημένη μου Ανθή , πάντα γλυκόλογη και καλοσυνάτη .
Σ΄ ευχαριστώ κορίτσι μου για την αγάπη σου και τα καλά σου λόγια.
Σ΄ ευχαριστώ για τις ευχούλες σου και την ευγένεια της ψυχής σου .
Σ΄ ευχαριστώ για το χρόνο σου ,και τη γλυκειά σου παρουσία στην γειτονίτσα μου .

Να είσαι πάντα καλά και χαρούμενη.
Πραότητα κι΄ αγάπη να ομορφαίνουν τον κήπο της ψυχούλας σου .

Η Γλυκειά παρουσία Του Ιησού Χριστού να συντροφεύει την πορεία σου.

Καλή κι΄ ευλογημένη μέρα να έχεις.