Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Νουθεσίες από τον γέροντα Πορφύριο

....
• Όταν η ψυχή είναι ταραγμένη, θολωνει το λογικό και δε βλέπει καθαρά. Μόνο, όταν η ψυχή είναι ήρεμη, φωτίζει το λογικό, για να βλέπει καθαρά την αιτία κάθε πράγματος.
• Η ψυχή είναι πολύ βαθιά και μόνο ο Θεός τη γνωρίζει.
• Γιατί να κυνηγάμε τα σκοτάδια; Να, θα ανάψουμε το φως και τα σκοτάδια θα φύγουν μόνα τους. Θα αφήσουμε να κατοικήσει σ' όλη την ψυχή μας ο Χριστός και τα δαιμόνια θα φύγουν μόνα τους.
• Όταν έρθει μέσα μας ο Χριστός, τότε ζούμε μόνο το καλό, την αγάπη για όλο τον κόσμο. Το κακό, η αμαρτία, το μίσος εξαφανίζονται μόνα τους, δεν μπορούν, δεν έχουν θέση, να μείνουν.
• Να μην ενδιαφέρεσαι αν σε αγαπούν, αλλά αν εσύ αγαπάς το Χριστό και τους ανθρώπους. Μόνο έτσι γεμίζει η ψυχή.
• Στην ψυχή, που όλος ο χώρος της είναι κατειλημμένος από το Χριστό, δεν μπορεί να μπει και να κατοικήσει ο διάβολος, όσο κι αν προσπαθήσει, διότι δεν χωράει, δεν υπάρχει κενή θέση γι' αυτόν.
• Ο σκοπός μας δεν είναι να καταδικάζουμε το κακό, αλλά να το διορθώνουμε. Με την καταδίκη ο άνθρωπος μπορεί να χαθεί, με την κατανόηση και βοήθεια θα σωθεί.
• Το κακό αρχίζει από τις κακές σκέψεις. Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς, έστω μόνο με τη σκέψη, χαλάς την πνευματική ατμόσφαιρα. Εμποδίζεις το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει και επιτρέπεις στο διάβολο να μεγαλώσει το κακό. Εσύ πάντοτε να προσεύχεσαι, να αγαπάς και να συγχωρείς, διώχνοντας από μέσα σου κάθε κακό λογισμό.
• Ο άνθρωπος του Χριστού πρέπει ν' αγαπήσει το Χριστό, κι όταν αγαπήσει το Χριστό, απαλλάσσεται απ' τό διάβολο, από την κόλαση και από το θάνατο.
• Να προσεύχεσαι χωρίς αγωνία, ήρεμα, με εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού.
• Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας, αλλά τον σατανά που πολεμά τα παιδιά σας. Να τους λέτε λίγα λόγια και να κάνετε πολλή προσευχή.
• Η προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής.
• Η σωτηρία του παιδιού σας περνάει μέσα από τον εξαγιασμό το δικό σας.
• Ο αγιασμός δεν είναι ακατόρθωτο πράγμα, είναι μάλιστα εύκολος, φθάνει εσείς να αποκτήσετε ταπείνωση και αγάπη.
• Αν θέλεις μπορείς να αγιάσεις και μέσα στην Ομόνοια.
• Να παρακαλάς το Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου. Κι ο Θεός, επειδή θα τον παρακαλάς πονεμένος και ταπεινωμένος, θα σου συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και θα σε κάνει καλά και στο σώμα.
• Όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς την σωματική σου αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο, για την άφεση των αμαρτιών σου. Για τα παραπέρα μην ανησυχείς, άφησέ τα στο Θεό κι ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του.
• Οι ασθένειες μας βγάζουν σε καλό, όταν τις υπομένουμε αγόγγυστα, παρακαλώντας το Θεό να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες και δοξάζοντας το όνομά Του.
• Η μεγάλη λύπη και η στενοχώρια δεν είναι από το Θεό, είναι παγίδα του διαβόλου.
• Να γεμίσεις την ψυχή σου με Χριστό, με θείο έρωτα, με χαρά. Η χαρά του Χριστού θα σε γιατρέψει.
• Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Δεν αδιαφορεί για μας, δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο.
• Ο Θεός μας αγαπάει πολύ, μας έχει στο νου Του κάθε στιγμή και μας προστατεύει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να μή φοβούμαστε τίποτε.
• Μόνο η χάρη του Θεού, μόνο η αληθινή αγάπη μας, που θυσιάζεται μυστικά για τους άλλους, μπορεί να σώσει και τους άλλους και μας.
• Η αγάπη χρειάζεται θυσίες. Να θυσιάζουμε ταπεινά κάτι δικό μας, που στην πραγματικότητα είναι του Θεού.
• Ευτυχία μέσα στο γάμο υπάρχει, αλλά απαιτεί μια προϋπόθεση: να έχουν αποκτήσει οι σύζυγοι πνευματική περιουσία, αγαπώντας το Χριστό και τηρώντας τις εντολές Του. Έτσι θα φτάσουν να αγαπιούνται αληθινά μεταξύ τους και να είναι ευτυχισμένοι.
• Είναι προτιμότερο να αποτύχεις σαν λαϊκός, παρά σαν μοναχός.
• Ο ορθόδοξος ασκητισμός δεν είναι μόνο για τα μοναστήρια, αλλά και για τον κόσμο.
• Πολλοί λένε ότι η χριστιανική ζωή είναι δυσάρεστη και δύσκολη, εγώ λέω ότι είναι ευχάριστη και εύκολη, αλλά απαιτεί δυο προϋποθέσεις: ταπείνωση και αγάπη.
• Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούμε!
• Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός.
• Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, πού φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού.
• Δε γίνεται κανείς χριστιανός με την τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά.
• Το παν είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος το Χριστό και όλα τα προβλήματα τακτοποιούνται.
• Και τώρα το Άγιο Πνεύμα θέλει να μπει στις ψυχές μας, όπως και τότε, αλλά σέβεται την ελευθερία μας, δε θέλει να την παραβιάσει. Περιμένει να του ανοίξουμε μόνοι μας την πόρτα και τότε θα μπει στην ψυχή μας και θα την μεταμορφώσε. Όταν έρθει και κατοικήσει σ' όλο το χώρο της ψυχής μας ο Χριστός, τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα, όλες οι πλάνες, όλες οι στενοχώριες. Τότε φεύγει και η αμαρτία.

γέροντας Πορφύριος

( η φωτογραφία είναι σκήτη Στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά )
.
.

11 σχόλια:

σταυροδρόμι είπε...

με πόση απλότητα λέξεων ο Γέροντας εξέφραζε τόσο βαθιά νοήματα...

Μια φωτεινή καλημέρα από την Αθήνα στέλνουμε!

Διαβάτης είπε...

@ σταυροδρόμι ,

Είναι Μοναδικά τα λόγια και οι Νουθεσίες των Αγίων και Γεροντάδων μας !

Ας έχουμε τις ευχές και τις ευλογίες τους .

Την καλημέρα μου από τη Μεγαλόνησο.

ellen είπε...

"Ταπείνωση και αγάπη"....

"Όταν έρθει και κατοικήσει σ' όλο το χώρο της ψυχής μας ο Χριστός, τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα, όλες οι πλάνες, όλες οι στενοχώριες".

Νουθεσίες ζωής Αγίω Γερόντων ,πρός όφελος μας καλή μου Αργυρούλα,αρκεί να έχουμε ανοιχτή την ψυχή και το νού μας να τις δεχθεί!

Καλό κι ευλογημένο απόγευμα εύχωμαι καλή μου!

ANAZHTHΣH είπε...

"Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας."
Όλα σημαντικά,ξεχώρισα αυτό γιατί θέλω τόσο πολύ να το βιώσω με νου και καρδιά...
Φιλώ σε αγαπημένη.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανεις για τον γεροντα πορφυριο.Μακαρι να φταναμε στα χναρια τους.Ολες οι νουθεσιες γεροντων,αγιων,κ.λ.π δινουν το φως της γνωσεως.Καλημερα...πηνελοπη

Διαβάτης είπε...

@ ellen ,

Ελένη μου ...

Σ΄ ευχαριστώ αγαπημένη μου , για τις όμορφες σκέψεις σου .

" Ταπείνωση κι΄ Αγάπη ! "

Τα δυο όμορφα λουλούδια των αρετών, που ομορφαίνουν τον κήπο των ψυχών όπου ανθούν .

Καλή συνέχεια γλυκειά μου .

Ας έχουμε τις ευχές και τις ευλογίες των Αγίων και των γεροντάδων μας.

Την αγάπη μου

Διαβάτης είπε...

@ ANAZHTHΣH ,

Γλυκειά κι΄ αγαπημένη μου Όλυ .
Πολύ όμορφο αυτό που ξεχώρισες !

"Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας."

Εμείς όμως τα θεωρούμε όλα απλά και φυσιολογικά , και δεν δίνουμε την σημασία σ΄ αυτά τα μικρά και σ΄ αυτές τις λεπτομέρειες ...

Έχουμε άραγε ποτέ σκεφτεί , ότι εμείς καθώς κοιμόμαστε , όλα τα συστήματα του οργανισμού μας δουλεύουν ασταμάτητα , όλα μας τα κύτταρα εκτελούν το δικό τους καθήκον , για να βρισκόμαστε στη ζωή , το αίμα μας ρέει στις φλέβες , η καρδιά μας κτυπά , τα πάντα σε μιαν τάξη και αρμονία , χωρίς εμείς να κάνουμε το παραμικρό. Ποιός άραγε θέτει σε λειτουργία αυτόν τον αυτόματο πιλότο του ανθρώπινου οργανισμού ;

Αγαπημένη μου Όλυ , αυτό που ξεχώρισες είναι το πιο σπουδαίο !

Κι΄ εγώ , σε φιλώ αγαπημένη .

Να περνάς όμορφα όπου κι΄ αν βρίσκεσαι ...

Ο Θεός μαζί σου.

Διαβάτης είπε...

@ Πηνελόπη ,

Σε χαιρετώ Πηνελόπη μου .

Είναι Μοναδικά τα λόγια και οι Νουθεσίες των Αγίων και Γεροντάδων μας !

Ας έχουμε τις ευχές και τις ευλογίες τους .

Την αγάπη μου.

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα, Αργυρούλα μου!

Πόσα συναισθήματα κρύβονται μέσα σε τόσες λέξεις!
Σ' ευχαριστούμε που μας θυμίζεις πόσο έχουμε ανάγκη ν' ακούμε τις νουθεσίες των μεγάλων πατέρων ή των σοφών γερόντων. Άλλωστε, τα λόγια αγιασμένων ανθρώπων μάς δίνουν νόημα να συνεχίζουμε το δύσκολο πνευματικό μας ανήφορο!

Διαβάτης είπε...

@ ΑΝΘΗ ,

Αγαπημένη μου Ανθή

Εγώ σας ευχαριστώ , που τόσο ταπεινά και όμορφα , αφήνετε το απόσταγμα και τις δροσοσταλίδες της ψυχής σας να ποτίσουν και της δικής μου ψυχής τον κήπο .

Τα λόγια Σοφίας και ομορφιάς που μας άφησαν οι Αγιασμένες Μορφές της Ορθοδοξίας μας , είναι μια ανάσα παρηγοριάς μέσα στο χάος και τη μιζέρια της εποχής μας .

Εμείς πρέπει να μοιάσουμε με τις μέλισσες και να ψάξουμε να πάρουμε το νέκταρ απ΄ όλα αυτά , να θρέψουμε και να ξεδιψάσουμε τις διψασμένες και πεινασμένες ψυχές μας .

Εύχομαι ένα όμορφο κι΄ ευλογημένο σαββατοκυρίακο αγαπημένη .

Ο Ιησούς Χριστός να φωτίζει τη ψυχή και το δρόμο σου .

Ας έχουμε την ευχή και την ευλογία των Αγίων και των γεροντάδων μας.

Την αγάπη μου.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΟΡΑΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

https://www.youtube.com/watch?v=GyCxq-P4Zmo