Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στην Ναύπακτο

.
Αναχωρόντας από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου , μετά από μια κουραστική μέρα , επόμενος προορισμός μας , η Ναύπακτος !

Εκεί συναντήσαμε την αγαπημένη μας φίλη Ακυλίνα , που με τόση χαρά και προθυμία μας ξενάγησε στην πόλη της . Η φιλοξενία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της . Ολόθερμα όλοι μας την ευχαριστούμε , και επιφυλασσόμαστε να την ξεναγήσουμε κι΄ εμείς στην δική μας πατρίδα , την αγαπημένη μας Κύπρο .


Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Με 19.768 μόνιμους κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 10 χιλιόμετρα από το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου. Τα τελευταία χρόνια η πόλη εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς και είναι σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών της ενώ παράλληλα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό ύφος της. Το παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη. Η Ναύπακτος είναι πόλη με πολλή κίνηση κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, που αυξάνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες.



Ανεβήκαμε στον λόφο της Ναυπάκτου , ψηλά στο κάστρο , και απ΄ εκεί η θέα ήταν μοναδική !!!

Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη. Στα Δυτικά αυτής σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Ποία ήταν η μορφή του κάστρου στους αρχαίους χρόνους δεν μπορούμε με ακρίβεια να ξέρουμε. Είναι βέβαιο όμως ότι υπήρχαν τα τείχη. Υπολείμματα αρχαίων τειχών βρίσκονται και σήμερα κατά τη μεριά της θάλασσας και στη δυτική πλευρά. Το πιθανότερο είναι το κάστρο να μην είχε τη σημερινή του μορφή με τα πέντε διαζώματα. Αυτή τη μορφή την έλαβε κυρίως κατά τη βενετική κυριαρχία.



Κατεβαίνοντας βλέπαμε το λιμάνι της Ναυπάκτου , και απέναντι φαινόταν η γέφυρα του Ρίο που πηγαίνει στην Πάτρα .

Οι δύο βραχίονες του κάστρου, οι οποίοι ξεκινούν από την κορυφή του λόφου καταλήγουν στη θάλασσα, όπου με δύο πύργους κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Το μικρό και γραφικό αυτό λιμάνι έχει σχήμα πετάλου με άνοιγμα εισόδου 35 m. Δεξιά και αριστερά της εισόδου του υπάρχουν δύο πύργοι.


Αναχωρήσαμε από τη Ναύπακτο με επόμενο προορισμό μας Το Γαλαξίδι ,
και την ξενάγησή μας εκεί ...

... συνεχίζεται

( Από τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου μου ,
από την εκδρομή μας της " Κιβωτού " 21 - 24 Ιουλίου 2012 .)
Διαβάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: